Duurzaamheid in de bouw

Duurzaamheid in de bouw

In de bouwsector worden veel natuurlijke bronnen gebruikt. Met de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en dat deze bronnen niet oneindig van aard zijn, wordt er steeds meer druk op de bouwbedrijven gelegd om hun negatieve invloed op het milieu te verminderen. Daarom is duurzaamheid in de bouwsector inmiddels een belangrijke factor geworden. Hoewel het toepassen van duurzame manieren van bouwen niet een eenvoudige kwestie is, zijn er gelukkig ook veel voordelen.

Wat kun je verstaan onder duurzaamheid in de bouwsector?

Het doel van duurzame constructie zijn het verminderen van de impact die het heeft op het milieu. Onder duurzaamheid in deze sector kun je het volgende verstaan:

• Materialen zoveel mogelijk hergebruiken

• Zoveel mogelijk recyclebaar materialen inzetten

• Zo min mogelijk waste vormen in de processen

• Minder afvalproductie

• Minder energieverbruik

• Bijdragen aan een gezonde en milieuvriendelijke omgeving

Waarom is duurzaam werken zo belangrijk geworden in deze sector?

Van energieverbruik tot uitstoot, de bouwsector heeft een enorme impact op het milieu. Het energieverbruik van de bouwsector is namelijk erg hoog. De zware machines die worden ingezet, zijn nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen. Zelfs inefficiënt elektriciteitsverbruik kan verderop in de energieleveringsproces leiden tot onnodige verbranding van fossiele brandstoffen.

De fabricage en verzending van bouwmaterialen kan ook een grote invloed hebben op koolstofuitstoot. Winning van grondstoffen kan leiden tot vervuiling van grondwater in bepaalde gebieden.

Constructiewerkzaamheden kan ook leiden tot afval waarin gevaarlijke stoffen zijn verwerkt. De onjuiste verwijdering van dit soort afval kan leiden tot vervuiling die niet alleen het milieu beïnvloedt, maar ook de gezondheid van mensen die in dat gebied wonen en/of werken.

De voordelen van duurzaam bouwen

Uiteraard zal het gebruik van duurzame bouwmethoden de impact op het milieu verminderen. Maar er zijn ook meer voordelen die verder gaan dan alleen het milieu.

De waarheid is dat “groene” gebouwen gepaard gaan met lagere bedrijfskosten. Onderzoek suggereert zelfs dat het gebruik van de nieuwste duurzame technologieën in bouwprocessen mogelijk een opmerkelijke 410 miljard euro per jaar kan opleveren voor besparingen op de wereldwijde energie-uitgaven.

Er zijn ook directe besparingen beschikbaar voor organisaties; door verspilling in het algemeen te verminderen, verlaagt men bijvoorbeeld de kosten die het afvalverwerkingsbedrijf in rekening brengt. Door efficiëntere voertuigen in te zetten bespaart men op brandstofkosten.

Een ander voordeel is dat duurzaam bouwen de reputatie van een organisatie positief kan beïnvloeden door gevoel van maatschappelijk verantwoord ondernemen aan te tonen.

Een duurzaam idee

Met de toenemende aandacht voor de milieu-impact van elke industrie, gaan steeds meer bouwbedrijven duurzame bouwmethoden toepassen. Het loont om hier nu al mee te beginnen om onderscheidend te zijn van de rest. Aangezien hier op dit moment een hoge druk op ligt, zullen veel bedrijven hier niet lang mee wachten. Doen ze dat wel, lopen ze het risico straks hun werkzaamheden neer te moeten leggen (waar voor sommige bedrijven zelfs al sprake van is).

Reacties zijn gesloten.