Panlatten

Panlatten

Wat zijn Panlatten?

Panlatten zijn een belangrijk onderdeel van de dakconstructie van een huis. Deze smalle stukjes hout worden over de dakspanten geplaatst en dragen de dakbedekking. Het doel van panlatten is om de dakbedekking te ondersteunen en te beschermen tegen vocht en water.

Panlatten worden meestal gemaakt van naaldhout zoals vuren of grenen, maar kunnen ook van andere houtsoorten worden gemaakt, zoals douglas.
Ze worden horizontaal geplaatst op een bepaalde afstand van elkaar, afhankelijk van het type dakbedekking dat wordt gebruikt.
Bijvoorbeeld, bij een dak met dakpannen worden de panlatten meestal geplaatst op een afstand van 30 tot 35 centimeter van elkaar. Bij een dak met shingles of bitumen worden de panlatten meestal dichter op elkaar geplaatst.

 

Waarom zijn Panlatten belangrijk?

Een belangrijk doel van panlatten is om ventilatie van het dak mogelijk te maken.
Door een ruimte te creëren tussen de dakbedekking en het dakbeschot, kan warme lucht ontsnappen en kan vocht zich niet ophopen.
Dit is vooral belangrijk bij daken die zijn bedekt met materialen die geen waterdicht zijn, zoals leien.

Voor welke toepassingen kan je Panlatten gebruiken?

Panlatten worden voornamelijk gebruikt als ondersteuning voor de dakbedekking van een huis, maar ze kunnen ook voor andere toepassingen worden gebruikt.
Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Tuinconstructies: Panlatten kunnen worden gebruikt bij het bouwen van tuinconstructies, zoals pergola’s, overkappingen en schuren. Ze worden gebruikt om de dakbedekking te ondersteunen en om stevigheid aan de constructie te geven.
  • Vloeren: Panlatten kunnen worden gebruikt als ondersteuning voor houten vloeren.
    Ze worden verticaal geplaatst om de vloerbalken te ondersteunen en een vlakke ondergrond te creëren voor de vloerbedekking.
  • Wandbekleding: Panlatten kunnen worden gebruikt als bevestigingspunten voor wandbekleding, zoals houten panelen. Ze worden verticaal geplaatst om de panelen aan te bevestigen en een stevige ondergrond te bieden.

Panlatten bestellen bij Sleiderink

Het bestellen van hout kan een cruciaal onderdeel zijn van het bouwproces.
Als je op zoek bent naar de juiste materialen voor jouw project, is het de moeite waard om de Panlatten te bestellen bij Sleiderink.
Sleiderink biedt namelijk een breed assortiment aan Panlatten, waardoor je nooit te veel betaald!

Bestel Panlatten nu snel en voordelig op de website van Sleiderink.

Reacties zijn gesloten.