Toekomst: Uw zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruiken

Toekomst: Uw zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruiken

Na 2025 zal de huidige salderingsregeling geleidelijk plaatsmaken voor een vaste vergoeding per kWh voor teruglevering. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om uw opgewekte stroom direct te verbruiken.

Hoewel de manier waarop u stroom aan het net levert zal veranderen, is deze verandering positief.

Door direct uw opgewekte zonnestroom te consumeren, kunt u genieten van een hoger rendement. Of u nu in Haarlem woont of in Venlo, direct verbruikte zonnestroom levert u een hoog rendement. 

De nieuwe regeling zal bedoeld zijn om het directe verbruik van zonnestroom te bevorderen, waardoor de belasting van het stroomnet op piekmomenten kan verminderen.

Momenteel consumeert u gemiddeld al 30% van uw zonnestroom direct. Er zijn steeds meer manieren om dit percentage te verhogen. Hier zijn vijf tips om meer zonnestroom zelf te verbruiken:

  1. Overweeg het installeren van elektrische (close-in) boilers voor douche- en tapwater. Verwarm het water in boilers of een opslagtank van uw volledig elektrische warmtepomp overdag met zonne-energie.
  2. Doe uw was en vaat overdag, terwijl de zonnepanelen energie opwekken. De meeste moderne apparaten zijn uitgerust met timers die u hiervoor kunt instellen.
  3. Gebruik ook uw wasdroger pas als de zonnepanelen stroom opwekken.
  4. Overweeg het gebruik van een laadpaal. U kunt uw elektrische auto vaak ook overdag opladen. Sommige oplaadpunten en oplaad-apps hebben een automatische timerfunctie. Onderzoek de mogelijkheden van uw specifieke systeem.
  5. De batterij van uw elektrische auto heeft vaak tot wel tien keer meer capaciteit dan een thuisbatterij. Een thuislaadpunt dat bi-directioneel laden (en ontladen) mogelijk maakt, kan daarom zeer nuttig zijn.
Reacties zijn gesloten.