Waarom zijn koolmonoxidemelders belangrijk?

Waarom zijn koolmonoxidemelders belangrijk?

Elk jaar komen er mensen om het leven als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Je hoort het regelmatig in het nieuws. Koolmonoxide is moeilijk waar te nemen zonder koolmonoxidemelder in huis. Het is namelijk een kleur- en geurloos gas. Verklein de kans op een vergiftiging en haal koolmonoxidemelders in huis. Voordat je een koolmonoxidemelder gaat aanschaffen, zetten we eerst de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Wat je moet weten over koolmonoxide

Koolmonoxide is dus een geurloos en kleurloos gas wat kan leiden tot dodelijke slachtoffers. Dit gebeurt niet direct van het ene op het andere moment. Meestal begint het met klachten als hoofdpijn en misselijkheid. Omdat een koolmonoxidevergiftiging vaak niet gelijk opduikt als eventuele oorzaak, is het erg gevaarlijk. Mensen voelen zich vaak niet lekker en blijven binnen. In een later stadium raakt men buiten bewustzijn en is zelf ingrijpen niet meer mogelijk. De kans op overlijden wordt dan steeds groter. Maar hoe ontstaat koolmonoxide eigenlijk? Het gas ontstaat doordat koolstofhoudende stoffen zoals olie, gas en hout niet volledig verbranden. Mogelijke bronnen van koolmonoxide zijn bijvoorbeeld (gas)kachels en de CV ketel.

Waar hang je koolmonoxidemelders op?

Naast rookmelders is het dus belangrijk om koolmonoxidemelders thuis op te hangen. Deze melders redden levens. Koolmonoxidemelders hang je vooral in ruimtes waar verbrandingsapparaten te vinden zijn, zoals kachels en de CV ketel. Vaak vinden mensen het niet mooi om koolmonoxidemelders in het zicht te hangen. Maar het is gevaarlijk om deze achter een kast of gordijn te plaatsen omdat de koolmonoxide dan niet goed gedetecteerd wordt. Zorg dat je een koolmonoxidemelder altijd en overal kunt horen. Een koolmonoxidemelder plaats je ook niet op een tochtige plaats of ergens waar veel vocht is. Op deze plekken kan de meting van koolmonoxide niet goed plaatsvinden.

Verklein de kans op een koolmonoxidevergiftiging

Heb je nog geen koolmonoxidemelder in huis? Schaf een koolmonoxidemelder aan en bescherm jezelf en je huisgenoten tegen dit giftige gas. Let bij aanschaf goed op of de koolmonoxidemelder gecertificeerd is. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder van een bekend merk. Het is verstandig voor iedere ruimte met een verbrandingsapparaat een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Ook is het aan te raden om een koolmonoxidemelder te plaatsen in de slaapkamer. Zo weet je zeker dat je het alarm s nachts hoort.

 

Reacties zijn gesloten.