Werkbank 101: de ultieme gids

Werkbank 101: de ultieme gids

Een werkbank is een absolute must voor elke professional in de bouwsector. Maar zelfs als je geen professional bent, kan een eigen werkbank thuis van pas komen voor allerlei doe-het-zelf klussen. In dit blogartikel vertellen we je hoe werkbanken zijn uitgevonden, wat hun doel is en welke types er zijn. Dus of je nu op zoek bent naar je eerste werkbank of er gewoon meer over wilt weten, lees verder!

De geschiedenis van de werkbank

De werkbank is niet meer weg te denken uit garages en werkplaatsen. Het is een veelzijdig stuk gereedschap dat kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan taken, van houtbewerking tot metaalbewerking tot timmerwerk. Maar hoe is hij ontstaan? 

 

De eerste werkbanken zijn waarschijnlijk uitgevonden door smeden in de Middeleeuwen. Zij hadden een stevig oppervlak nodig om op te werken, dus maakten ze vlakke oppervlakken van steen of hout. Deze werkbanken waren eenvoudig, maar ze deden hun werk goed.

 

In de loop der tijd ontwikkelden de werkbanken zich om aan de behoeften van de verschillende beroepen te voldoen. Zo hadden timmerlieden een werkbank nodig voor spijkers en schroeven, dus ontwierpen zij werkbanken met ingebouwde laden en comp werkstukken. In de 19e eeuw werden de werkbanken hoger, zodat men rechtopstaand kon werken.

Het doel van de werkbank

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten werkbanken voor verschillende doeleinden. Maar wat is het doel van een werkbank? 

 

Een werkbank is een stevig oppervlak waarop je je werk kunt doen. Meestal zit er een soort opbergruimte onder, zoals lades of planken. Deze opbergruimte is belangrijk omdat je zo je gereedschap en materiaal altijd binnen handbereik hebt. 

Soorten werkbanken

Een werkbank is meestal ook gemaakt van hardhout, waardoor hij duurzaam is en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien ziet hardhout er mooier uit dan andere materialen zoals plastic of metaal. Er zijn veel verschillende soorten werkbanken, elk ontworpen voor een specifiek doel. Zo zijn er werkbanken voor houtbewerking, metaalbewerking, timmerwerk en meer. Er zijn ook werkbanken die verstelbaar zijn zodat ze geschikt zijn voor mensen van verschillende lengte.

 

Dan is er nog onderscheid tussen werkbanken die zijn bedoeld om stationair te zijn, en werkbanken die draagbaar zijn. Stationaire werkbanken zijn meestal gemaakt van zwaardere materialen zoals hardhout, terwijl draagbare werkbanken meestal gemaakt zijn van lichtere materialen zoals aluminium of kunststof.  Draagbare werkbanken zijn geweldig omdat je ze overal mee naartoe kunt nemen. Ze zijn ook gemakkelijk op te bergen als je ze niet gebruikt. Ze zijn echter niet zo stevig als stationaire werkbanken en kunnen geen zware projecten aan.

 

Als je op zoek bent naar een werkbank, is het belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor het werk waarvoor je hem gaat gebruiken. Anders kan het zijn dat je je werk niet goed of veilig kunt doen. Je weet na het lezen van deze blog in ieder geval alles wat je moet weten over werkbanken. 

 

 

Reacties zijn gesloten.